+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 50 z 90

Temat: Ustawa o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie

Administrator Avatar Norbert Kaczmarek
    Mieszka w
    ixachitlan.pl
    Wpisów
    14
    Siła Reputacji
    17

Domyślnie Ustawa o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie

Sejm RP przyjął 10 czerwca nowelizację "Ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie", która zakazuje między innymi dawania klapsów własnym dzieciom.

Prezentujemy barwnie przedstawioną przykładową sytuację, która może mieć miejsce od momentu gdy ww ustawa weszła w życie. ;-)

Film stworzony jak zwykle przez znaną i uwielbianą grupę filmową: Amatorską Grupę Aktorską Frizony (AGAF).
    ...............

Użytkownik
    Siła Reputacji
    14

Domyślnie Odp: Ustawa o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie

Hehe zajebiste. A ta dalekosiężna łapa urzędasów już nawet przez tvn jest krytykowana. Czyj i jaki jest interes w oddawaniu dziecka do pogotowia opiekuńczego a następnie do domu dziecka? Jedzą je czy jak?

Ataman koszowy Moderator Avatar Boyar
    Mieszka w
    Goschutz/Breslau
    Wpisów
    1
    Siła Reputacji
    12

"Swędzi Cię ten rower?" Przypomniał mnie się "Sum tak zwany Olimpijczyk
    XXV

Gdy życie Ci zbrzydło i stało się piekłem
    Wsadź łeb do sedesu i nakryj się deklem.

Użytkownik Avatar GAZDA
    Mieszka w
    Podhale
    Siła Reputacji
    14

Cytat Napisał Ciekawostka Zobacz post
    Czyj i jaki jest interes w oddawaniu dziecka do pogotowia opiekuńczego a następnie do domu dziecka? Jedzą je czy jak?
    jedzą ich mózgi i tworza ludzików uzależnionych od państwa...
    ŚLEBODA ABO ŚMIERZĆ!!!

I owoc żywota Twojego je ZUS

Junior Moderator Avatar Paulina_
    Mieszka w
    Ostrava
    Siła Reputacji
    9

"W imieniu prawa konfiskuje to dziecko" genialne...
    Kotwin Miaukke

Użytkownik zarejestrowany Avatar pitt
    Mieszka w
    Mazovia
    Wpisów
    24
    Siła Reputacji
    23

Kacper wymiata.
    Już nie jestem adminem Frizony.

(z yrizony)

Domyślnie

Super wam to wyszło. Nie tylko treść, ale forma z filmiku na filmik coraz lepsza.

Użytkownik Avatar Kot Behemot
    Mieszka w
    Pe do en i kreska
    Wpisów
    6
    Siła Reputacji
    21

Mam informację, że ojciec tego dzieciaka wcale nie został zamknięty tylko uciekł do kraju z którym Polska nie ma podpisanej umowy o ekstradycję

BTW dobry film.
    Wiesz ziom mówią weź się kontroluj
    ale gdy jestem na forum
    nigdy nie spuszczam z tonu
    mogę mieć ze 12 lat i po trądzie krosty
    lecz gdy na nie wbije mam przywilej - czuje się dorosły
    nie milczę jak Irek Krosny pisze posty i jest jazda
    pewny siebie jak przy karłach kark postury 2 na 2
    zapamiętasz ten komentarz kiedy ci pojadę
    cale szczęście że mama płaci za Neostradę

Użytkownik Avatar Azathoth
    Wpisów
    2
    Siła Reputacji
    32

Domyślnie

Ojciec z filmiku ewidentnie zaniedbuje syna , w ogóle nie zwraca na zachowanie, praktycznie nie interesuje się synem tylko jakieś komentarza daje. Pewnie i dlatego dziecko ostentacyjnie próbuje zwrócić uwagę na siebie. Szuka zainteresowania A potem ojciec od razu do klaspa przechodzi. Kurczę głupie komentarza i klaps to nie jedyne metody wychowawcze.
    Nie chciałbym mieć takiego ojca jak ten z filmiku.

Chyba konfiskata dziecka wyjdzie mu na dobre, zresztą widać że nie jest emeocjonalnie związany z ojciem, chodzi mu tylko o obiad, to już psy są chyba bardziej związane z sadystycznym właścicielem.
    a ojcu pewnie tylko na zabawce do bicia.

Zaniedbanie , czyli to co prezentuje ojciec z filmiku prowadzi do stresu a ten być może do tego
    http://jejpsyche.pl/zaniedbanie-emoc...rukturze-mozgu

Klaps w sumie też dany bez ostrzeżenie , tzn totalna obojętność u ojca i nagle chęć klapsa, żadnego stopniowania, takie klapsy znienacka to duży stres, dziecko pewnie żyje w ciągłym terrorze, nie kiedy ojciec zaatakuje, nawet w parku nie może być bezpieczne.

Według mnie ojciec z filmiku nakręca spiralę psycho-fizycznego terroru wobec dziecka.
    Jak ustawa będzie działać w takich przypadkach to nie będzie tak źle, inaczej pewnie potem z publicznych pieniędzy trzeba by płacić na leczenie tego dziecka z wrzodów żołądka( stres zaostrza przebieg )

Kacper to ten co mi jego głos kojarzy się raz z senysz a raz cejrowskim? <no offence, tak mi się tylko kojarzy, ja sam jeszcze gorzej piszczę, pewnie> Pasowałby na księdza, tylko mu koloratkę dać .
    Miałem kumpla katolika wyglądał dokładnie tak samo i podobnie gadał.

Technicznie bardzo fajnie
    Ostatnio edytowane przez Azathoth ; 16-10-2010 o 12:39

Użytkownik Avatar margola52
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Wpisów
    17
    Siła Reputacji
    12

Wreszcie jakiś krytyczny komentarz.

No to teraz kolej na mnie. Obserwowałam takie dzieci z zespołem ADHD, naprawdę takie dzieci zachowują się jak ten z filmiku i mają spokojnych rodziców, którzy nieraz nie wytrzymują nerwowo...Potem taki spokojny tata ma trafić do aresztu.

http://www.adhd.info.pl/
    "Mowa polska jest mową upodlonych, nierozumnych i nienawidzących siebie bardziej niż innych narodów, mową konfidentów"- Cz. Miłosz.

Kto mieczem wojuje, od miecza ginie. - przysłowie polskie.

Cóż komu z tego, że zjadł wszystkie rozumy, jeśli nie ma własnego.

— Sokrates

Wpisów
    2
    Siła Reputacji
    32

Domyślnie

Nie wiem, kot i część chyba narzekała że za bardzo liżemy się po tyłkach to chciałem wnieść trochę krytyki

Jak to dziecko miało ADHD
    to jego ojciec chyba korzystał z tej metody

nie -farmakologiczne, skuteczne i 100% korwinowskie

tylko o krzyku zapomniał, w ogóle był zbyt jakiś easy-going

Użytkownik
    Siła Reputacji
    14

Mi się wydaje, że aby ten filmik był efektowny i ciekawy trzeba było polecieć trochę w skrajność. I rodzic z filmiku to taki skrajny przypadek zwolennika bezstresowego wychowania, co chyba też miało być nakreślone w materiale.

Wpisów
    2
    Siła Reputacji
    32

Skoro jest skrajnym zwolennikiem bezstresowego (w rozumieniu potocznym czyli "obojętnego") wychowania nie posunął by się do klapsa

takie bezstresowe wychowanie + klapsy znienacka to chyba jeszcze gorsze niż same bezstresowe.

Pomyśl o świecie gdzie masz przyczepiony do głowy nadajnik który całkowicie losowo, w ogóle nie wiesz kiedy zada ci ból, to życie w ciągłym terrorze .
    Chciaz ja mówię dla dziecka z filmiku to chyba jedyna interakcja z ojcem na jaką mógł liczyć, trochę smutne

Użytkownik
    Siła Reputacji
    14

Cytat Napisał Azathoth Zobacz post
    Skoro jest skrajnym zwolennikiem bezstresowego (w rozumieniu potocznym czyli "obojętnego") wychowania nie posunął by się do klapsa

takie bezstresowe wychowanie + klapsy znienacka to chyba jeszcze gorsze niż same bezstresowe.
    Niestresowo dla dziecka ale sam widać stracił cierpliwość, to jest logiczne skoro dziecko rozbestwił.

Pomyśl o świecie gdzie masz przyczepiony do głowy nadajnik który całkowicie losowo, w ogóle nie wiesz kiedy zada ci ból, to życie w ciągłym terrorze .
    A po co mam myśleć o takich pierdołach nie mających sensownego odniesienia do tematu bieżącego? Masz manierę wtrącać do dyskusji absurdalne porównania, które rzadko mają związek z przedstawianym poglądem.

Mieszka w
    Sosnowiec
    Wpisów
    17
    Siła Reputacji
    12

takie bezstresowe wychowanie + klapsy znienacka to chyba jeszcze gorsze niż same bezstresowe.(
    Bardzo mądre spostrzeżenie Azath twoja wyobraźnia jest imponująca. Pusczą taki filmik niby aby ośmieszyć ustawę sejmową a tu taki przykład wychowania się wyłonił, oczywiście, że straszny, bo z nienacka.
    Tu na tym filmiku ojciec stosuje najgorszą metodę wychowania.
    "Mowa polska jest mową upodlonych, nierozumnych i nienawidzących siebie bardziej niż innych narodów, mową konfidentów"- Cz. Miłosz.

— Sokrates

Użytkownik
    Siła Reputacji
    14

Cytat Napisał margola52 Zobacz post
    Bardzo mądre spostrzeżenie Azath twoja wyobraźnia jest imponująca. Pusczą taki filmik niby aby ośmieszyć ustawę sejmową a tu taki przykład wychowania się wyłonił, oczywiście, że straszny, bo z nienacka.
    Tu na tym filmiku ojciec stosuje najgorszą metodę wychowania.
    Margola, gdyby sarkazm był jedzeniem, to czytając niekiedy Ciebie szłoby się udławić. W temacie o ustawie żłobkowej stwierdziłaś, że im mniej wychowania i zaangażowania ze strony rodziców tym lepiej dla dziecka.
    http://frizona.pl/temat/5911-Ustawa-...t=%BF%B3obkowa

Mieszka w
    Sosnowiec
    Wpisów
    17
    Siła Reputacji
    12

Margola, gdyby sarkazm był jedzeniem, to czytając niekiedy Ciebie szłoby się udławić. W temacie o ustawie żłobkowej stwierdziłaś, że im mniej wychowania i zaangażowania ze strony rodziców tym lepiej dla dziecka.
    http://frizona.pl/temat/5911-Ustawa-...t=%BF%B3obkowa
    Ale nie mówiłam o klapsie z nienacka, tylko raczej o nieprzejmowaniu się tym, że dziecko w danej chwili coś chce, co mnie to obchodzi niech sobie chce...Nie mam czasu na spełnienie jego zachcianek, niech samo znajdzie sobie zajęcie i niech da spokój.Ja rządze a nie ono bo jest słodkie i małe.

— Sokrates

Zbanowany
    Mieszka w
    obywatel świata!
    Siła Reputacji
    0

A po co mam myśleć o takich pierdołach nie mających sensownego odniesienia do tematu bieżącego? Masz manierę wtrącać do dyskusji absurdalne porównania, które rzadko mają związek z przedstawianym poglądem.
    Jak to nie mają? Dzieciak nie rozumie za co dostaje, może dostać w łeb w każdej chwili. Azathoth tylko podał sposób jak możesz sobie wyobrazić, jak to wygląda od strony dziecka.
    [LEFT]Socjalizm pozostanie jedyną nadzieją na pokój i przetrwanie naszego gatunku.

Użytkownik
    Siła Reputacji
    14

Cytat Napisał margola52 Zobacz post
    Ale nie mówiłam o klapsie z nienacka, tylko raczej o nieprzejmowaniu się tym, że dziecko w danej chwili coś chce, co mnie to obchodzi niech sobie chce...Nie mam czasu na spełnienie jego zachcianek, niech samo znajdzie sobie zajęcie i niech da spokój.Ja rządze a nie ono bo jest słodkie i małe.
    No ale gdzie jest w takim razie sens krytyki przedstawienia tego problemu? Wiadomo, że to miał być joke i ten ma swoje prawa, a Wy się podniecacie jakby to był co najmniej instruktarz puszczany przez tvp przed "Klanem".

Mieszka w
    Sosnowiec
    Wpisów
    17
    Siła Reputacji
    12

Cytat Napisał seul Zobacz post
    Jak to nie mają? Dzieciak nie rozumie za co dostaje, może dostać w łeb w każdej chwili. Azathoth tylko podał sposób jak możesz sobie wyobrazić, jak to wygląda od strony dziecka.
    Azoth wykrył sposób wychowania, który jest najgorszy, a chyba dość często stosowany przez niby dobrych rodziców.

— Sokrates

Redaktor
    Mieszka w
    Poznań
    Siła Reputacji
    13

Domyślnie

Wykopujemy: wykop.pl/link/497815/ustawa-o-przemocy-w-rodzinie-w-praktyce/

I czekamy na Cze.

Administrator Avatar Glounce
    Mieszka w
    Pomorze
    Wpisów
    1
    Siła Reputacji
    22

Przypomniał mi się ten filmik:

Takie rzeczy dzieją się naprawdę. Ale myślę, że powyższy przykład to już choroba.
    Kebab prawem, nie towarem!

Użytkownik Avatar Antałek
    Siła Reputacji
    12

Cytat Napisał Glounce Zobacz post
    Przypomniał mi się ten filmik:

Takie rzeczy dzieją się naprawdę. Ale myślę, że powyższy przykład to już choroba.
    stara ma fajne gacie

Domyślnie

Nie ma czegoś takiego jak bezstresowe wychowanie - życie na każdym kroku przynosi stres, który ma zachęcić do konstruktywnego działania. Nie poddawaj się, myśl, szanuj innych, działaj...pokonuj trudności. Tego uczę moich dzieci - autorzy filmu na pewno ich nie mają. A klapsy nie są potrzebne - świadczą o słabości rodziców, którym brakuje argumentów i autorytetu u dzieci, którym nie poświęcają uwagi.
    W podobnej sytuacji, jak na filmie poradziłabym sobie bez problemu - tak się składa, że moje dziecko by mnie posłuchało, zapewniam.
    W przeciwdziałaniu patologii (niestety powszechnej) trzeba konkretnych przepisów. Nie można uznać, że jeden klaps jest ok, a 10 już nie... Nie można też liczyć na mądrość rodziców. Wszak chyba tylko 10 procent naszego społeczeństwa to Inteligencja.
    Po prostu nie bij dziecka! A niby dlaczego miałbyś? Bo jesteś silniejszy? Albo jesteś cywilizowanym człowiekiem, albo zbójem.
    P.S. Na ADHD są specjalne leki i wygląda to inaczej niż na wykonanym przez młodzież filmie.

Użytkownik Avatar SzabloZębny
    Mieszka w
    Varsovia
    Wpisów
    2
    Siła Reputacji
    11

W przeciwdziałaniu patologii (niestety powszechnej) trzeba konkretnych przepisów.
    Przepisy narobiły już wystarczająco dużo krzywdy i zła - trza przepisy znieść, a nie zmieniać.

Po prostu nie bij dziecka! A niby dlaczego miałbyś? Bo jesteś silniejszy? Albo jesteś cywilizowanym człowiekiem, albo zbójem.
    A co to znaczy b i ć dziecko? Dać mu klapsa czy użyć siły fizycznej, gdy inne środki zawodzą lub nie ma na nie czasu ze względu na sytuacje?

stara ma fajne gacie
    W ogóle jest f a j n a.
    "Nie znam większego hołdu złożonego kiedykolwiek Bogu chrześcijańskiemu, jak to Jego przetrwanie w postaci idei, podtrzymywanej przeciw samemu chrześcijaństwu w oparciu o siłę czystego, naturalnego rozumu." Etienne Henri Gilson
    Zapraszam także na swoje konto na allegro: http://allegro.pl/show_user.php?search=kamszo
    http://casa-de-curiosidad.blogspot.com/

Moderator w rezerwie Moderator Avatar K.Z.K.G.
    Mieszka w
    Poznań
    Wpisów
    8
    Siła Reputacji
    24

Cytat Napisał Azathoth
    Kacper to ten co mi jego głos kojarzy się raz z senysz a raz cejrowskim? <no offence, tak mi się tylko kojarzy, ja sam jeszcze gorzej piszczę, pewnie> Pasowałby na księdza, tylko mu koloratkę dać .
    Miałem kumpla katolika wyglądał dokładnie tak samo i podobnie gadał.
    Cejrowskiego zdarzało mi się naśladować, ale o Senyszyn pierwsze słyszę

Chyba widziałeś dwie poprzednie produkcje? W każdej mam (troszkę) inne oblicze, choć z tym pasowaniem na księdza (lub kleryka) to pierwszy nie jesteś
    Katolicy dostają złoty talent Prawdy i starają się go pomnożyć albo chociaż przechować. Wszelkiej maści wolnomyśliciele drukują liczne nominały i starają się przykryć talenty papierem z ogromną ilością cyfr - ale ostatecznie przychodzi czas rozliczenia i okazuje się, co tak naprawdę jest więcej warte.

"K.Z.K.G nienawidzi wszystkich użytkowników forum jednak nigdy tego nie przyzna i zawsze będzie odnosił się do wszystkich kulturalnie."
    ~Viperek

Użytkownik Avatar ryzykfizyk
    Wpisów
    1
    Siła Reputacji
    18

"Patologia milczy!"

@MonikaM
    Rodzic który wychowuje dwójkę dzieci musi stosować różne środki odnośnie każdego z nich. Urzędnik wydaje rozporządzenie które będzie dotyczyło wszystkich równo, dla jednych będzie niepotrzebne dla innych niebezpieczne, może być tak, że dla nikogo nie będzie dobre.
    To rodzice znają swoje dzieci i mogą stosować odpowiednie środki w zależności od sytuacji i zachowania dzieci.
    Jeżeli uznamy, że władza urzędnicza jest ponad rodzicielską tym samym uznajemy, że dzieci nie są rodziców lecz państwa, jeżeli tak jest czy mamy pewność, że wraz z ukończeniem 18-stki uwalniamy się spod tej troskliwej władzy? Po ostatnich ustawach anty-hazardowych i anty-dopalaczowych należy przypuszczać, że nie, że nasz kochany rząd nadal uważa się za naszego wychowawcę.
    Mnie się to nie podoba.
    stanisław chmielewski

gg 24873642

Protest! Odebrać Michałowi Lidukowi, Mariuszowi, Aregirs'owi, Trikster' owi prawa decydowania o frizonie!
    Przekazać je Pitt'owi lub/i Mateo

poziom agresji = 0, ja tylko odpowiadam na zaczepki.

Użytkownik Avatar Adam K.
    Siła Reputacji
    14

http://fronda.pl/news/czytaj/mswia_u...zieci_rodzicom

W Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji trwają prace nad rozporządzeniem wykonawczym do ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie. Resort chce, by decyzję o odebraniu dziecka rodzicom podejmował tylko pracownik socjalny.
    O ile nie uważam, jak część forumowiczów, że dziecko jest własnością rodziców, to nie podoba mi się to, że urzędasy chcą sobie odbieranie dzieci ułatwić.
    Polska - kraj o wspaniałych tradycjach demokracji i tolerancji. Nie dajmy sobie tego odebrać!

Cytat Napisał Adam K. Zobacz post
    O ile nie uważam, jak część forumowiczów, że dziecko jest własnością rodziców, to nie podoba mi się to, że urzędasy chcą sobie odbieranie dzieci ułatwić.
    :-)
    Ale jak urzędnik może odebrać dziecko rodzicom skoro nie są oni jego właścicielami? Musisz wymyślić inne słowo bo "odbieranie" raczej kojarzy się z "odbieraniem własności".
    stanisław chmielewski

gg 24873642

Protest! Odebrać Michałowi Lidukowi, Mariuszowi, Aregirs'owi, Trikster' owi prawa decydowania o frizonie!

Siła Reputacji
    14

To nie można odebrać kogoś spod czyjejś opieki?
    Polska - kraj o wspaniałych tradycjach demokracji i tolerancji. Nie dajmy sobie tego odebrać!

To nie można odebrać kogoś spod czyjejś opieki?
    masz na myśli sytuację gdy ja odbieram swoje dziecko z przedszkola spod opieki pań przedszkolanek?
    stanisław chmielewski

gg 24873642

Siła Reputacji
    14

Albo kiedy urzędas odbiera dziecko spod twojej opieki.

Ja mówię o sytuacji gdy rodzic właściciel odbiera swoją własność spod opieki pań przedszkolanek.
    Ty mówisz, że urzędnik odbierze dziecko spod opieki rodziców którzy się nim tylko opiekują, tak jak wspomniane przedszkolanki, ale również urzędnik nie jest właścicielem dziecka ani nawet jego opiekunem. Hmmm jaki właściwie jest status tego urzędnika i z czego wynika jego chęć wtrącania się do opieki nad dzieckiem?
    stanisław chmielewski

gg 24873642

Użytkownik
    Siła Reputacji
    14

Stachu z przykrością muszę stwierdzić, że Twoje poglądy na ingerencję państwa w sprawy rodziny skrzywiły Ci realny punkt widzenia. To, że Ty jesteś przeciwny takim ingerencjom nie oznacza, że pewne zmiany nie mają prawa zajść (co widać w tym niepokojącym linku). U mnie niestety się swojego czasu panoszyła szacowna pani kurator, więc wiem na ile takie wmawianie sobie, że dziecko jest Twoją własnością ma sens.

Ciekawosta, Ty myślałaś, że moje poglądy pokrywają się z dzisiejszą realną sytuacją?

Ja tylko staram się od Was uzyskać odpowiedź na pytanie jaka kara ze strony organów rządowych powinna spotkać tego delikwenta:
    http://wiadomosci.onet.pl/regionalne...wiadomosc.html
    stanisław chmielewski

gg 24873642

Użytkownik
    Siła Reputacji
    14

O widzę, że mimo wiadomości na PW uraczyłeś mnie jeszcze odpowiedzią. Na przyszłość nie wypisuj do mnie zwłaszcza z uwagami dotyczącymi mojej bystrości.
    A odpowiadając:
    Oczywiście dziecko jest własnością rodziców, myślę, że to zrozumiecie jak będziecie mieć własne dziecko,
    nie musząc daleko sięgać znalazłam Twoją wypowiedź świadczącą o mylnym przekonaniu w odniesieniu do rzeczywistych realiów. I nie było to pisane złośliwie i Twoją reakcję pozostawię dowolnej interpretacji każdego, kto to przeczyta.

Siła Reputacji
    14

Cytat Napisał stachu Zobacz post
    Ja tylko staram się od Was uzyskać odpowiedź na pytanie jaka kara ze strony organów rządowych powinna spotkać tego delikwenta:
    http://wiadomosci.onet.pl/regionalne...wiadomosc.html
    "Art. 155. K.K. Kto nieumyślnie powoduje śmierć człowieka, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5."

Nie wiem ile bym mu dał, trzeba by się lepiej zapoznać z aktami sprawy. Poza tym oczywiście odebrałbym mu władzę rodzicielską nad drugim dzieckiem.

@Ciekawostka
    Przecież napisałem, że idą święta i dlatego jestem w tak świetnym humorze, że łaskawie wybaczam Ci Twoje podłe insynuacje i nie będę ich złośliwie komentował.
    To, że dziecko jest własnością rodziców to jest fakt obserwowany od początku istnienia ludzkości dlatego ten mój pogląd jak najbardziej odpowiada rzeczywistości.
    Rozumiem, że mówiłaś o rzeczywistości polegającej na tym, że to i urzędnicy roszczą sobie prawo do naszych dzieci i tutaj jest sprzeczność pomiędzy rzeczywistością i moimi poglądami to jest oczywiście prawda.
    I tu się zasadniczo mylisz.

A dlaczego nie mam artykułować Tobie moich uwag jeżeli mam jakieś wątpliwości co do Twojej bystrości, szczególnie jeżeli podlewasz ją jeszcze bezinteresowną nieżyczliwością i agresją?

Nie wiem ile bym mu dał,
    Co Ty Adamie robisz na tym forum?

Na podstawie tej Twojej wypowiedzi domyślam się, że jesteś zwolennikiem również dopilnowania przez państwo również pozostałych aspektów szczęśliwego dzieciństwa dzieci jak edukacji ochrony zdrowia przez najlepszych specjalistów itp.
    stanisław chmielewski

gg 24873642

Zbanowany
    Mieszka w
    obywatel świata!
    Siła Reputacji
    0

stachu, powiedz mi, gdzie tak jest, od początku istnienia ludzkości do dnia dzisiejszego, że dzieci są własnością rodziców, w sensie prawa rzeczowego?

Użytkownik
    Siła Reputacji
    14

@stachu
    A idź nie potrzebuję Twojej łaskawości i tak jesteś tu mało lubiany
    Rozumiem, że mówiłaś o rzeczywistości polegającej na tym, że to i urzędnicy roszczą sobie prawo do naszych dzieci i tutaj jest sprzeczność pomiędzy rzeczywistością i moimi poglądami to jest oczywiście prawda.
    I tu się zasadniczo mylisz.
    Mógłbyś to wyjaśnić?

Siła Reputacji
    14

Co Ty Adamie robisz na tym forum?

Na podstawie tej Twojej wypowiedzi domyślam się, że jesteś zwolennikiem również dopilnowania przez państwo również pozostałych aspektów szczęśliwego dzieciństwa dzieci jak edukacji ochrony zdrowia przez najlepszych specjalistów itp.
    Nie widzisz różnicy pomiędzy doprowadzeniem swoją głupotą do śmierci jednego dziecka i powstania ciężkich obrażeń u drugiego, a kiepskim wyborem szkoły?

Cytat Napisał MonikaM Zobacz post
    W przeciwdziałaniu patologii (niestety powszechnej) trzeba konkretnych przepisów. Nie można uznać, że jeden klaps jest ok, a 10 już nie... Nie można też liczyć na mądrość rodziców. Wszak chyba tylko 10 procent naszego społeczeństwa to Inteligencja.
    To co w takim razie proponujesz?
    Nie będę rzecznikiem legalizacji miękkich narkotyków, koniec i kropka. Jeśli chcecie legalizacji marihuany – wybierzcie innego premiera - Donald Tusk

stachu, powiedz mi, gdzie tak jest, od początku istnienia ludzkości do dnia dzisiejszego, że dzieci są własnością rodziców, w sensie prawa rzeczowego?
    Czy ja mówiłem, że w sensie prawa rzeczowego? BTW co to jest "prawo rzeczowe"?
    Ja napisałem:
    dziecko jest własnością rodziców to jest fakt obserwowany ...
    i tak jesteś tu mało lubiany
    Ależ ja tu wcale nie jestem po to, żebyś mnie lubiła, od tego masz swojego ulubionego pluszowego misia. ja tu jestem po to, żeby jak zaczynacie mówić od rzeczy, nielogicznie, na podstawie emocji sprowadzić Was na ścieżkę racjonalności i logiki.

Mógłbyś to wyjaśnić?
    Ja uważam, że to rodzice są "właścicielami" dzieci, dzieci po prostu do nich należą to oni podejmują za nie wszystkie ważne decyzje i ponoszą odpowiedzialność za to co dzieci zrobią. Rzeczywistość nas otaczająca jest dziś taka, że to urzędnicy roszczą sobie prawo do naszych dzieci, uważają, że to oni są odpowiedzialni za ich wychowanie, edukację, leczenie, ubezpieczenie etc. etc.
    Dlatego moje poglądy nie są podzielane przez większą część naszej społeczności i nie znajdują odzwierciedlenia w prawach jakie regulują nasze życie.

Nie widzisz różnicy pomiędzy doprowadzeniem swoją głupotą do śmierci jednego dziecka i powstania ciężkich obrażeń u drugiego, a kiepskim wyborem szkoły?
    Wybór kiepskiej szkoły może zrujnować całe życie dziecka. Może? Może.
    Nie ma możliwości postawienia granicy, że za wybór złej szkoły rodzica nie będziesz karał a za spowodowanie obrażeń ciała już tak. Pomiędzy tymi dwoma kwestiami jest cały szereg innych nie ma pomiędzy nimi wyraźnej granicy, że to jeszcze tak a tamto to już nie.

Kiedyś myślałem pewnie podobnie jak Wy, nie zastawiałem się specjalnie nad tym problemem, wydawało mnie się, to dość oczywiste, że nikt nie powinien zabijać dzieci. Aż, przeczytałem informację o pewnym wypadku. Matka miała dwójkę dzieci mieszkali na 10 piętrze. Ona była zajęta w kuchni, maluchy wyszły się bawić na balkon, wypadli, dwa trupy, a matce grozi ileś tam lat więzienia. Przecież to jest bez sensu, nie ma większej tragedii dla tej matki niż śmierć dzieci. Nie ma sensu jej karać. Dlatego doszedłem do wniosku, że państwo w ogóle nie powinno regulować tego typu wydarzeń. Bo państwo powinno być powołane przez rodziny do zapewnienia im bezpieczeństwa ale z zewnątrz rodziny.
    stanisław chmielewski

gg 24873642

Zbanowany
    Mieszka w
    obywatel świata!
    Siła Reputacji
    0

Czy ja mówiłem, że w sensie prawa rzeczowego? BTW co to jest "prawo rzeczowe"?
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_rzeczowe

Własność to prawo rzeczowe. Mnie się zdaję, że od dawien dawna, w Europie, dzieci się nie traktuje jak rzeczy i w tym sensie nie są oni własnością rodziców.

Mnie się zdaję, że od dawien dawna, w Europie, dzieci się nie traktuje jak rzeczy
    A jak się je traktuje? Przecież nie jak normalnego człowieka bo ten ma nawet dziś pewne prawa których dzieci nie mają?
    stanisław chmielewski

gg 24873642

Zbanowany
    Mieszka w
    obywatel świata!
    Siła Reputacji
    0

Wyobraź sobie, że dzieci traktuje się jak dzieci. To niesamowite, nieprawdaż?

Wyobraź sobie, że dzieci traktuje się jak dzieci. To niesamowite, nieprawdaż?
    Acha, to faktycznie błyskotliwe.

I jak najbardziej oczywiście słuszne, że powinno się je traktować jak dzieci czyli jak własność rodziców
    stanisław chmielewski

gg 24873642

Wpisów
    2
    Siła Reputacji
    32

rodzice powinni być traktowane jak własność dzieci

Zbanowany
    Mieszka w
    obywatel świata!
    Siła Reputacji
    0

Acha, to faktycznie błyskotliwe.

I jak najbardziej oczywiście słuszne, że powinno się je traktować jak dzieci czyli jak własność rodziców

Dlaczego to jest takie oczywiste, żeby dzieci traktować jak własność rodziców, czyli jak samochód czy cokolwiek innego. To jest takie błyskotliwe, bo dla Ciebie są chyba dwa stany: coś się traktuje jak rzecz albo coś się traktuje jak dorosłego człowieka. A są różne stany pośrednie.

I ciągle nie odpowiedziałeś na pytanie, gdzie tak jest (w Europie, bo w jakiejś dziczy to różnie może być), że dzieci się traktuje jak inne rzeczy będące własnością rodziców?

+ Odpowiedz na ten temat

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia